Deze pagina is gecreërd om u te infomeren over wat u kunt doen om uw kind te ondersteunen. als u nog niet goed bekend bent met wat een sociale angst is raden wij u aan eerst onze informatieve pagina’s te lezen; Wat is een sociale angst? en Welke hulpmiddelen zijn er?.
Mogelijk vraagt u zich af wat u kunt doen om het kind met een sociale angst te helpen en te steunen. Wij willen u graag informeren over het 5G model. Dit model wordt gezien als een hulpmiddel voor cognitieve gedragstherapieën. Het hoofddoel van dit model is het structureren en organiseren van gedachten en gedrag. Door middel van dit model kun je leren begrijpen waarom bepaalde gedachten voortvloeien uit gedrag en andersom. (Janse, 2022)
Het 5G model kijkt naar:

1. De gebeurtenis
2. De gedachten
3. De gevoelens
4. Het gedrag
5. Het gevolg
In dit model wordt er aandacht gelegd op de gedachten en de interpretatie van een bepaalde situatie. Er wordt dan gekeken naar hoe je omgaat en reageert. Door dit allemaal op een rijtje te zetten kun je patronen ontdekken, kijken waar iemands uitdagingen liggen en zo nodig gedrag proberen te veranderen om een beter functioneren te stimuleren. (Janse, 2022)
- De gebeurtenis kan op allerlei plekken voorkomen, dit kan thuis zijn, op een verjaardag, met vrienden en op school.
- Deze gebeurtenissen zorgen voor bepaalde gedachten. Wanneer deze gedachten negatief zijn ligt hier een grotere nadruk op dan wanneer ze positief zijn. De gedachten zijn vaak gebaseerd op eerdere ervaringen.
- Het gedrag volgt uit de gevoelens en dit zorgt ervoor dat je niet altijd op de meest wenselijke manier reageert met je gedrag.
- Vanuit deze gedachten stromen gevoelens voort, waarna je deze uit in gedrag. Vaak wordt de makkelijkste uitweg gekozen, denk hierbij aan weglopen en vermijden.
- Het gevolg hiervan heeft consequenties, als je weg loopt bij een presentatie voor de klas krijg je een onvoldoende. Als je sociale situaties vermijdt heb je mogelijk weinig vrienden, en zo verder.
Hoe mensen reageren op een bepaalde situatie verschilt per persoon, de ene persoon voelt zich heel comfortabel in een sociale situatie, de ander (zoals een persoon met sociale angst) juist helemaal niet. Doordat je een bepaald gevoel hebt in een sociale situatie vormt er een reactie, deze reactie is het enige waar je in een sociale situatie invloed op hebt.

Een voorbeeld van de uitwerking van het 5G model:
De gebeurtenis: Anne moet een presentatie geven voor de klas
Gedachten: Als de juf mijn presentatie slecht vindt wordt ze boos en als er iets fout gaat gaan mijn klasgenootjes mij uitlachen
Gevoelens: Anne is angstig voor de mening van de juf en ze is bang iets fout te doen
Gedrag: Anne loopt weg bij de presentatie
Gevolg: Anne krijgt een onvoldoende
Benieuwd of dit werk? Probeer het zelf!
Pak een blaadje en schrijf de 5 stappen van het model op. Vul samen met het kind het model in en kijk of je een patroon ziet. Voor meer informatie over hoe je dit patroon kunt verbreken klik hier
Bronnen
Janse, B. (2022). 5G model. Geraadpleegd op 11-01-2023 via Toolshero.
https://www.toolshero.nl/psychologie/5g-model/
Kijk voor meer informatie op andere pagina’s
klik voor onze interventie
klik voor hulp via een andere website