Welke hulpmiddelen zijn er?

Er zijn meerdere soorten hulpmiddelen voor een persoon met sociale angst. Niet alles werkt voor iedereen en uiteraard zijn er ook dingen die je niet kunt gebruiken bij kinderen.  Door middel van deze pagina willen wij u uitleggen en informeren over welke hulpmiddelen er zijn, waar je op kunt letten en hebben wij een kleine oefening toegevoegd.

Medicatie

Sociale angst is te behelpen met medicatie. Er zijn verschillende soorten medicijnen die de symptomen onderdrukken of tijdelijk verhelpen. Medicatie kent echter wel bijwerkingen en om hiervoor te kwalificeren moet er een lang proces doorstaan worden. De indruk dat zoiets achterlaat op een kind is groot. Daarom wordt er vaak gekozen voor een behandeling met therapie of vaardigheidstrainingen. (Barends Psychology, 2018)

Social anxiety

Leeloo the first – Stockbeeld via Pexels

Therapie

Er zijn verschillende soorten therapie├źn die kunnen helpen. Zo heb je de exposure therapie, bij deze therapie wordt de persoon blootgesteld aan hetgeen dat hem of haar angstig maakt. Op deze manier leert de persoon controle te houden in situaties waar ze angstig van worden en gaandeweg neemt de angst af.  

Wanneer mensen met sociale angst het meeste bang zijn voor wat anderen over hun denken, dan is cognitieve gedragstherapie de meest passende optie. Deze therapievorm richt zich op iemands gedachten en de reactie daarop. In dit proces leert de persoon hiermee om te gaan. 

Vaardigheidstraining

Ook zijn er sociale vaardigheidstrainingen, bij deze training ligt de focus op activiteiten uit het dagelijks leven, gesprekken voeren, in sociale situaties zijn. Door te oefenen met dit soort situaties krijgt de persoon meer zelfvertrouwen, waardoor de kans op een succesvolle ervaring toeneemt.  (Barends Psychology, 2018)

Door je ademhaling te reguleren trekt het angstige gevoel langzaam weg. Wanneer je nerveus bent en misschien gaat zweten en je gaat hier over nadenken wordt het alleen maar erger. Door goed te ademen kalmeert je hartslag en word je rustiger.  

Wat simpelere hulpmiddelen zijn het reguleren van je ademhaling en genoeg slaap krijgen. 

Welke hulpmiddelen zijn er?
Social anxiety

Jasmin Chew – Stockbeeld via Pexels

1. Ga rustig en recht op een stoel zitten 

2. leg je hand op je buik zodat je je ademhaling kunt voelen 

3. Haal een diepe maar langzame adem 

4. Hou je adem in voor ongeveer 2 seconde 

5. Adem rustig uit 

Zorg voor genoeg slaap, als je zenuwachtig bent voor een gebeurtenis die de volgende dag gaat gebeuren, kom je vaak slecht in slaap. Probeer jezelf af te leiden met andere leuke activiteiten. Wanneer je gestrest en moe bent wordt je stress namelijk nog hoger.   Klik hier voor meer informatie en tips.

Bronnen

Overcoming social anxiety and shyness in 7 easy to follow steps. (2018, 5 juli). Barends Psychology Practice. https://barendspsychology.com/overcoming-social-anxiety/ 

Kijk voor meer informatie op andere pagina’s
klik voor onze interventie
klik voor hulp via een andere website