Wat is sociale angst?

U heeft het vast wel is voorbij horen komen, sociale angst. Maar wat is sociale angst eigenlijk? Sociale angst is zoals de naam aangeeft een angststoornis die gebaseerd is rondom wat anderen van je denken. Mensen met sociale angst zijn vaak bang dat andere mensen hun gek vinden. Deze gedachtes kunnen zo extreem overheersend zijn dat er fysiek klachten ontstaan op momenten van stress. Deze klachten kunnen bestaan uit (maar niet gelimiteerd aan) hartkloppingen, benauwdheid en beverig zijn (Murray & Dan, 2008).

Persoon leunend op de muur – Stockbeeld via Pexels

 

Dagelijkse taken

Sociale angst belemmerd mensen vaak op een dagelijkse basis. Simpele taken zoals naar de winkel gaan en boodschappen doen of telefoneren worden een groot obstakel. Bij deze taken wordt een persoon namelijk blootgesteld aan sociaal contact. Mensen met ernstige sociale angst verlaten soms ook bijna hun huis niet meer zodat ze al het sociaal contact kunnen vermijden. Dit kan ervoor zorgen dat er ook depressieve klachten ontstaan omdat ze hun leven niet volledig kunnen leven.

 

Sociaal contact

Het is niet zo dat mensen met sociale angst geen sociaal contact willen en/of antisociaal zijn. Er zijn genoeg mensen met sociale angst die wel graag sociaal willen zijn. Helaas wordt dit door hun angststoornis erg moeilijk. Nu hoeft dit gelukkig niet zo te blijven, want er zijn veel hulpmiddelen om mensen/uw kind te helpen (hier kunt u klikken om meer lezen over de hulpmiddelen).

 

Hoe ontstaat sociale angst?

Hoe komt het dat mensen sociale angst ontwikkelen? Dit heeft te maken met meerder factoren. Het kan te maken hebben met de opvoeding en/of persoonlijke kernmerken (nurture & nature). Vaak gaat sociale angst goed samen met lage zelfwaarde/zelfverzekerdheid. Omdat iemand zichzelf als minderwaardig beschouwt, is diegene al snel bang dat andere dit ook denken over hem/haar. En als iemand niet zelfverzekerd is, geloofd hij/zij al snel in wat andere van hem/haar vinden (Dijk, Van Emmerik & De Jong, 2010).

Sociale angst kan dus ook tijdens de opvoeding ontstaan. Als ouders erg streng zijn kan het kind teruggetrokken worden en onzeker. Ook kunnen ouders hun kinderen verwaarlozen als ze bijv. Druk zijn met werk of andere zaken. Dit hoeft niet met opzet te gaan, maar het kan per ongeluk gebeuren dat de ouder niet door heeft hoe veel tijd hij/zij hun kind schenkt. Dit kan leiden tot onzekerheid en zo dus ook naar sociale angst.

Brown Fern Plant In De Buurt Van Bomen – Stockbeeld via Pexels


En als laatste kan sociale angst ook ontstaan uit traumatische gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als iemand gepest is, of sociaal vernederd. Dit kan een negatief denkpatroon vormen bij voornamelijk jonge kinderen, omdat hun brein nog meer beïnvloedbaar is. Dit denkpatroon kan op een latere leeftijd een probleem worden om het om te zetten naar een positief denkpatroon. 

Bronnen

Murray, B., & Dan J. (2008). Social anxiety disorder. The Lancet.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673608604882

Dijk, C., Van Emmerik, A., & De Jong, P. (2010) Hoe heeft het zover kunnen komen? Bohn Stafleu van Loghum, Houten.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-313-8400-6_2

Kijk voor meer informatie op andere pagina’s
klik voor onze interventie
klik voor hulp via een andere website