Interview met iemand met sociale angst

Er is een interview afgenomen met een 21 jarige jongen met een sociale angst. Wij hebben hem 4 vragen gesteld om in kaart te brengen wat sociale angst in zijn leven en voor hem betekend. Benieuwd? Lees hieronder verder. 

sociale angst
Foto door Rodrigo Souza via Pexels

Hoe ervaar je de effecten van sociale angst in het dagelijks leven? 

Vrijwel elke dag ervaar ik de effecten. Ik ervaar ze voornamelijk als ik me niet comfortabel voel op een plek. Thuis ervaar ik bijna nooit angst voor sociale situaties, tenzij er een groot feest is of er veel onbekenden langs komen. Buitens huis heb ik regelmatig last van mijn angst stoornis. Tegenwoordig kan ik relatief relaxt door een winkel lopen, maar vroeger maakte dit mij super gespannen. Dan had ik het gevoel dat iedereen naar me keek en negatieve gedachtes over mij dachten. Nu heb ik af en toe nog wel moeite met interacties zoals bij de kassa, maar dit verloopt al beter dan eerst. 
Als ik last heb van mijn angststoornis, word ik erg gespannen. Mijn hartslag schiet omhoog en ik krijg een extreem warrig hoofd. Mijn gedachtes gaan op zo’n moment ook alle kanten op, maar voornamelijk negatief over wat anderen van mij zullen denken. 
Deze klachten hinderen mij in sociale connecties opbouwen met anderen, omdat ik niet mezelf kan zijn op zo’n moment. 

Wanneer kwam je erachter dat je sociale angst had? 

Ik kwam erachter dat ik sociale angst had in het 4e middelbaar. In het 3e merkte ik al klachten maar ik begreep niet waarom dit gebeurde. Vanaf het 4e werd het zo erg dat ik naar de huisarts ben gegaan, die me uiteindelijk doorverwees naar de psycholoog. Hier werd het duidelijk dat ik last had van een angst stoornis. 
Als ik nu terugkijk naar gebeurtenissen van vroeger, dan denk ik zelf dat ik al veel langer sociale angst heb maar dit niet door had. 

Aan wie heb je de meeste steun ervaren rondom je sociale angst? 

Voornamelijk aan mijn laatste psycholoog, voor mijn gevoel is zij de enige die tot nu toe begreep hoe ik mij voel. Daarnaast heb ik steun aan mijn hechtste vrienden. verder vertel ik het niet aan iedereen omdat ik me er nog een beetje voor schaam en ik niet het gevoel heb dat mensen me zullen begrijpen. 

Wat betekend sociale angst voor jou? 

Dit betekent voor mij het niet volop kunnen leven van mijn leven. Het hindert mij met mezelf laten zien en uiten aan de buiten wereld. Nu ik er minder last van heb merk ik dat het leven steeds een stukje leuker wordt omdat ik minder stress ervaar. 

Kijk voor meer informatie op andere pagina’s
klik voor onze interventie
klik voor hulp via een andere website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *