Leven met sociale angst

Een dag in het leven met sociale angst 

Sociale angst
De vrouw met een geestelijke problemen zit uitgeput op de vloer met haar hond naast haar – Stockbeeld via Pexels

Het is een normale ochtend, je word wakker op een gezonde tijd en staat op om je klaar te maken voor de dag. Je hebt werk in de avond, wat de hele dag in je achterhoofd blijft hangen zodat je niet volledig kan ontspannen. Je loopt naar de keuken om te ontbijten. Zoals gewoonlijk open je de koelkast om melk te pakken, alleen tot je verbazing zie je dat de melk op is. “Ik had toch genoeg in huis?” Denk je bij jezelf. Je realiseert dat je voor werk nog naar de supermarkt moet om melk te halen. De gedachte dat je naar de winkel moet, waar overdag veel mensen zijn, maakt je gespannen.

Je voelt je hart sneller kloppen en begint je licht te voelen in je hoofd. Hoe meer je nadenkt over de interactie met de kassière hoe meer je begint te zweten, en voor je het weet heb je een paniek aanval. 
 
 

Hoe gaan mensen zo door het leven? 

Het is erg lastig voor mensen met sociale angst om taken uit te voeren die voor andere vanzelfsprekend lijken. Taken zoals boodschappen doen, werken of een afspraak bij de dokter kunnen veel stres opleveren. Het liefst vermijden mensen met sociale angst alle situaties waar ze sociaal blootgesteld worden aan eventuele beoordeling (Leary & Kowalski, 1997). Vermijdend gedrag of uitstel gedrag komt dan ook vaak voor bij mensen met sociale angst. 
Klik hier voor een kort filmpje zodat u het nog duidelijk uitgelegd krijgt. 

Sociale angst

  
 
Onbegrip? 

Sociale angst
Humoristische mobiele cloud computing-conceptuele afbeelding – Stockbeeld via Pexels

Voor mensen zonder sociale angst is het vaak lastig om zich in te leven in iemand met sociale angst. Omdat mensen zonder sociale angst staan niet stil bij de dingen waar mensen met sociale angst last van hebben. Voor hun is even naar de winkel geen probleem en wordt er niet stil gestaan bij andere mensen die je eventueel beoordelen. Dit kan het lastig maken als iemand zonder sociale angst iemand met sociale angst niet begrijpt. Iemand denkt dan al snel dat iemand zich aanstelt of lui is en iets daarom niet wilt doen. Maar vaak heeft de persoon in kwestie last van spanning die zo hoog is, dat hij/zij niet eens het huis uit durft. En voor andere mensen kan dit moeilijk te begrijpen zijn. 
Het kan ook zo zijn dat iemand zich heel erg terugtrekt in zichzelf, en daarom als afstandig of ongeïnteresseerd overkomt. Terwijl dit wellicht niet de bedoeling is van iemand, maar door de stress en spanning is dat een coping mechanisme.

Bronnen:

Vandevivere, E., & Goossens, L. (2014). Mijn angst belet me om voluit te leven. Psychopraktijk, 6(4), 11-14.
https://link.springer.com/article/10.1007/s13170-014-0052-0


Leary, M. R., & Kowalski, R. M. (1997). Social anxiety. Guilford Press.
https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=NkIlSXNuoNgC&oi=fnd&pg=PA1&dq=what+is+social+anxiety&ots=PqLrCWGCZW&sig=j0JhkEnTl86O8Cbgr-tgzdHrfsk#v=onepage&q=what%20is%20social%20anxiety&f=false

Kijk voor meer informatie op andere pagina’s
klik voor onze interventie
klik voor hulp via een andere website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *