Ontwikkeling en sociale angst

Het ontstaan van sociale angst

Kinderen met een sociale angst hebben vaak een terughoudend temperament, al vanaf kinds af aan. Verschillen hierin kun je zien aan nieuwsgierigheid, sommige baby’s gaan juist naar nieuwe dingen toe, willen het bekijken en aanraken, terwijl andere baby’s er vandaan willen of beginnen te huilen. (Universiteit Leiden, 2021)

Sociale angst
Janko Ferlic, spelende peuter, via Pexels

Wanneer een kind aanleg heeft voor sociale angst, wat bijvoorbeeld te zien is aan dat terughoudende temperament, zijn er mogelijkheden dat aanraking van een ouder dit kan verminderen of verhelpen. Een aanraking van een ouderlijk figuur zorgt voor meer vertrouwen en hierdoor minder angst. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die emotioneel in de steek gelaten zijn vaker kampen met een psychisch stoornis, zoals sociale angst. (GGZ, 2020)

Uiteraard suggereren wij hiermee niet dat u uw kind in de steek heeft gelaten, maar willen wij u alleen informeren door middel van wetenschappelijke onderzoeken.

Als u meer wilt weten over psychische stoornissen klik hier

Verandering

Op jonge leeftijd is het brein flexibel, dit noemt men met een psychologisch begrip de plasticiteit. Doordat de plasticiteit hoog ligt is er nog veel mogelijkheid om dingen in het brein aan te passen, te verhelpen of te veranderen. Hoe ouder je wordt, hoe minder plastisch het brein wordt. Doordat de plasticiteit op een jonge leeftijd veel hoger ligt dan op een oudere leeftijd is het belangrijk om een stoornis zoals sociale angst snel aan te pakken. Door er snel mee aan de slag te gaan kan de stoornis mogelijk nog ‘verdwijnen’, of worden de gevolgen van de stoornis beperkt. Wat ervoor zorgt dat het kind er op een latere leeftijd geen of minder invloed van zal merken.

Voor meer informatie over de plasticiteit van het brein en de invloed hiervan op psychische stoornissen kunt u hier klikken

Toekomstbeeld volgens onderzoek

Uit een recentelijk onderzoek van het VUmc is gebleken dat een angststoornis een negatiever verloop heeft dan eerder gedacht. Zo is uit cijfers gebleken dat meer dan 40% van de mensen met een angststoornis na 6 jaar echt opknapte, waarna de andere 60% terugvallen had of niet opknapte.

De volwassenen die wel opknappen van hun angststoornis hebben hierna nog steeds te maken met restverschijnselen of een andere psychische aandoening die ontstaat.

Sociale angst
Cottonbro, opknappen via Pexels

Voorbeelden van deze restverschijnselen zijn emotionele instabiliteit, slechter psychisch functioneren en minder sociale contacten. (Trimbos, 2021)

Uiteraard wil dit niet zeggen dat dit het toekomstbeeld is voor het kind met een angststoornis dat u kent, maar dit laat wel zien dat de gevolgen van een angststoornis groot zijn.

Bronnen:

Moerenburg, J. (2021, 16 november). Angststoornis blijkt hardnekkiger dan gedacht. Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/angststoornis-blijkt-hardnekkiger-dan-gedacht/ 

Redactie. (2018, 28 mei). Ouderlijke aanraking kan sociale angst kind verminderen. ggznieuws.nl. https://www.ggznieuws.nl/ouderlijke-aanraking-kan-sociale-angst-kind-verminderen/ 

Rubiconbeurs voor grensverleggend onderzoek naar sociale angst. (2021, 6 december). Universiteit Leiden. https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/11/rubiconbeurs-voor-grensverleggend-onderzoek-naar-sociale-angst 

Kijk voor meer informatie op andere pagina’s
klik voor onze interventie
klik voor hulp via een andere website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *